Ons onderwijs richten we in op basis van de volgende thema’s:
- Wonen
- Werken
- Vrijetijdsbesteding
- Burgerschap
Leerlingen krijgen theorie en praktijkvakken. Met behulp van stages ontdekken leerlingen goed wat ze kunnen en leuk vinden. De stage geeft ook een beeld van wat een leerling in het werkveld kan gaan doen. Ons doel: met praktijkonderwijs naar een baan! De route die een leerling hiervoor bij ons aflegt is uniek en op maat gemaakt.
Het programma
In de eerste twee leerjaren bieden we de leerlingen het basisprogramma aan. Dit basisprogramma is gebaseerd op het competentieprofiel praktijkonderwijs. Per leerling kunnen er andere accenten gelegd worden. Dit nemen we op in het individueel ondersteuningsplan (IOP).
Tijdens de eerste twee leerjaren ontwikkelen de leerlingen de basisvaardigheden. Die basisvaardigheden hebben de leerlingen nodig om de volgende stap in het leerproces te zetten; de stage. Ons motto is: leren door te doen. Dat betekent dat we zo veel mogelijk praktijkgericht onderwijs aanbieden. We gaan hierbij uit van competentiegericht onderwijs. We benadrukken wat de leerling wel kan of kan leren in plaats van de leerling af te rekenen op wat hij/zij niet kan. Een leerling verzamelt hiertoe bewijzen die worden toegevoegd in zijn/haar portfolio. Hiermee laat de leerling zien wat hij/zij kan. De leerkracht is hiermee tevens coach.
Er is veel aandacht voor vakoverstijgende competenties die nodig zijn om te kunnen functioneren in een werkomgeving. Het gaat om vaardigheden als: samenwerken, omgaan met je leidinggevende, initiatief nemen, werktempo enzovoort.
Vanaf het derde leerjaar is de lesinhoud zoveel mogelijk afgestemd op de individuele behoefte van de leerling en wordt er gewerkt met een individueel weekprogramma. De keuze van de stage speelt daarbij een grote rol. Afhankelijk van de keuze van de stage kunnen de leerlingen ook deelnemen aan door de branche erkende cursussen. Slagen de leerlingen voor deze cursussen dan vergroot dat hun kans op een plaats op de arbeidsmarkt of vervolgopleiding. Het schooljaar waarin de leerling 18 jaar wordt is tevens het laatste schooljaar. Leerlingen stromen dan uit naar werk of werk in combinatie met een opleiding.
Verder verzorgen we sociale vaardigheidstraining. Deze training is bestemd voor alle leerlingen. Eenvoudige, maar belangrijke aspecten zoals kennismaken, het voeren van een gesprek, nee durven zeggen en meer komen dan aan bod.
Binnen een leerjaar bieden we theorie- en praktijkvakken soms klasse overstijgend aan. Op deze manier kunnen we beter inspelen op de vraag die de leerling stelt. De leerlingen uit de hoogste groepen hebben zoveel mogelijk op vaste dagen hun stages. Op vrijdagmiddag is voor alle leerlingen de zogenaamde vrije keuzemiddag ingeroosterd. Iedere leerling kiest dan voor een periode een onderdeel die ze gaan volgen. Het gaat dan onder andere om onderdelen zoals mountainbiken, dansen, bakken, fitness, vissen en sporten in de zaal. De keuzemiddag heeft onder meer tot doel om leerlingen kennis te laten maken met vormen van vrijetijdsbesteding.
Cursusaanbod
Voor leerlingen uit klas 2, 3, 4, 5 en 6 hebben we een uitgebreid cursusaanbod. Wil je een cursus volgen, maar weet je nog niet goed welke? We helpen je hier graag bij.
Het is eerst belangrijk dat je gaat nadenken over waar jij later wilt gaan werken. Wil je misschien in een restaurant gaan werken of ga je liever buiten in de natuur aan de slag? Wat vind jij leuk om later te doen?
Via de onderstaande link hebben we voor jullie het uitgebreide cursusaanbod in een interactief document omgezet. Om dit document goed te kunnen bekijken is het van belang dat je ingelogd bent in je Office365 omgeving. Op die manier kun je de filmpjes bekijken.
Diploma
Aan het eind van het praktijkonderwijs-traject kunnen de leerlingen een diploma praktijkonderwijs behalen. Aan dit diploma zijn eisen verbonden die zijn opgenomen in het examenreglement. De verworven competenties worden opgenomen in het examen portfolio. Het E-portfolio vormt de basis van het examen in de vorm van een eindgesprek met de leerling, zijn/haar mentor en een externe assessor. Uit dit E-portfolio blijkt welke bewijsstukken de leerling gedurende zijn schoolloopbaan behaald heeft. Is de beoordeling van dit eindgesprek voldoende dan is de leerling geslaagd. Vervolgens ontvangt de leerling zijn diploma praktijkonderwijs. De school is verplicht om aan leerlingen die geen diploma ontvangen het “Getuigschrift Praktijkonderwijs" uit te reiken.