Onderwijs op locatie Lyceumstraat

We bieden onderwijs aan op havo en vwo-niveau, inclusief gymnasium, voor leerlingen uit Oldenzaal en omliggende plaatsen. De leerlingen ronden de opleiding bij ons af door na vijf of zes jaar examen te doen.

Voor ons onderwijsprogramma hanteren we als uitgangspunten:

  • Het doet recht aan de eigenheid van havo, vwo en het gymnasium.
  • Het is gebaseerd op de doorlopende leerlijn van de onderbouw naar de bovenbouw

    van havo, vwo, het gymnasium en van de leerlingen uit het vmbo die instromen in 4 havo.

  • Er is betrokkenheid bij elkaar, de lesstof en eigenaarschap van eenieder.
  • Er is aandacht voor talentontwikkeling.
  • Het leren van de leerling staat centraal in een veilige en uitdagende leeromgeving

    met een afwisseling van binnen- en buitenschools leren.

Flexibilisering en Maatwerk

Vanwege de behoefte naar meer eigenaarschap en motivatie voor de leerlingen, ontwikkelen wij verschillende vormen van ‘flexibilisering en maatwerk’. Dit schooljaar richt de ontwikkeling zich op het coachen van het leren en plannen van onze leerlingen. Het doel is dat iedere leerling optimale kansen benut om zijn/haar talenten verder te ontwikkelen, lesstof te onderhouden, mogelijke achterstanden bij te werken of vaardigheden te ontwikkelen. 

Tijdens het schooljaar 2023-2024 wordt er aan 3 havo, 3 vwo en 4 vwo een flexibel rooster aangeboden. Het doel is leerlingen keuzevrijheid aan te bieden in een compact rooster waardoor er ruimte is voor verbreding, ondersteuning en verdieping.

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om op school in tussenuren onder toezicht te kunnen werken aan het huiswerk.

Aanbod extra programma’s vanaf leerjaar 3

  • Goethe (Duits), Delf (Frans), Cambridge (Engels): in de bovenbouw kun je deze programma’s volgen en de leerlingen leggen hiervoor ook een speciaal examen af waarvoor een certificaat wordt afgegeven dat erkend wordt in diverse landen. Het Cambridge, Delf en Goethe-programma wordt gevolgd naast de andere lessen en is dus extra curriculair. De leerling krijgt de mogelijkheid verdieping aan te brengen in het vak Engels, Frans en Duits en dit vak op een hoger niveau af te ronden.
  • EBCL (Economie): dit staat voor European Business Competence. Dit is een verdiepingsmodule naast de normale lessen die de leerling volgt. Deze module richt zich specifiek op leerlingen die interesse hebben om een eigen onderneming te starten. Deze module wordt afgesloten met een certificaat dat erkend wordt in diverse landen.
  • Masterclasses UT en Honourstraject UT
  • Mogelijkheid tot het volgen van een extra vak
  • Vooropleiding Artez
  • Musical en Bigband: voor de Bigband komen wekelijks leerlingen samen en

    wordt er met elkaar plezier beleefd aan het maken van muziek. De bigband is niet alleen voor leerlingen van de bovenbouwlocatie maar voor alle locaties van het Twents Carmel College. Datzelfde geldt ook voor de musical. Dit zijn enkele voorbeelden waarbij leerlingen bezig zijn met kunst.

  • Praktijkhavo
    In leerjaar 3 havo starten alle leerlingen met de Havo Technische Oriëntatie. Gedurende een middag ervaren alle leerlingen uit 3 havo, op onze locatie Potskampstraat, hoe het is om praktisch bezig te zijn op de verschillende domeinpleinen. Leerlingen die dat willen, kunnen daarna deelnemen aan het programma van Praktijkhavo. Dat is een uitwerking van het praktijkgericht programma voor de havo, een nieuw schoolvak. Gedurende een jaar volgen deze leerlingen een stevig technisch programma waarbij zij deelnemen aan lessenseries in de drie technische domeinen: Produceren, Installatie en Energie (PIE), Bouw, Wonen en Interieur (BWI) en Mobiliteit en Transport (M&T). In deze lessenseries is er een samenwerking met het bedrijfsleven. Vervolgens gaan de leerlingen hun vaardigheden toepassen in de meesterproef, een grote opdracht voor een instelling of bedrijf uit de regio. Hierdoor krijgen de leerlingen direct een beter beeld van de beroepspraktijk en hun loopbaanperspectief.

Verdieping in het lesprogramma: vwo-extra

In leerjaar 3 is er ook een vwo-extra programma. Het extra programma is uitdagend en doet beroep op verschillende vaardigheden waarbij een duidelijke plaats is voor academische vaardigheden en kritisch denken. Het programma kent een doorlopende leerlijn met leerjaren 1 en 2. Het programma verloopt via enkele projectweken en begeleidingsuren gedurende het schooljaar. Er wordt gewerkt vanuit verschillende thema's en vakken. Bij vwo-extra horen excursies naar instellingen, musea, bedrijven en bijvoorbeeld een leerlingenlab. Daarnaast worden gastsprekers uitgenodigd. Het programma heeft inhoudelijke elementen van alle profielen die gekozen kunnen worden.

Het vwo-extra programma van het derde leerjaar bereidt de leerlingen voor op het persoonlijk programma dat we vanaf de vierde klas kennen. 

Leerlingen krijgen de mogelijkheid om enkele reguliere lessen te missen om extra aandacht te besteden aan het extra-programma. Dit gaat in overleg met de betreffende vakdocent en eventueel mentor (we kennen bijvoorbeeld het gebruik van de knipkaart).

Als afsluiting van leerjaar 3 gaan de leerlingen in groepjes van twee leerlingen een gezelwerkstuk; een geheel eigen onderzoek. Zij plannen het onderzoek en voeren het uit, presenteren de resultaten en verwerken deze in een verslag. Hierbij worden de leerlingen begeleid door een docent, de coach.

In leerjaar 4, 5 en 6, bestaat het vwo-extra uit een persoonlijk programma. Door de profielkeuze is het niet mogelijk alle vwo-extra leerlingen bij elkaar in een klas in te roosteren. Deze leerlingen gaan steeds meer een eigen koers varen en een op maat gesneden programma volgen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld een extra vak of module volgen dat hier op school wordt aangeboden. Ook kunnen ze masterclasses, een honoursprogramma en andere cursussen volgen bij PRE-U op Universiteit Twente of andere hogescholen. Dit gebeurt in overleg met een docent die de leerling daarbij begeleidt en coacht. Eigen initiatief is hierbij wel belangrijk.

Aan het eind van 6 vwo ontvangen deze vwo-e leerlingen als afsluiting een certificaat waarmee zij zich bij aanmelding bij hogescholen en universiteiten kunnen onderscheiden.

Verplichte vakken en profielkeuze in leerjaar 3

(Verplichte) vakken in leerjaar 3: 15 vakken (voor gymnasiumleerlingen ook Latijn en Grieks)

  • Nederlands
  • Frans
  • Duits
  • Engels
  • Levensbeschouwing
  • Geschiedenis
  • Aardrijkskunde
  • Wiskunde
  • Natuurkunde
  • Scheikunde
  • Biologie
  • Economie
  • Muziek
  • Beeldende Vorming
  • Lichamelijke Opvoeding

De leerlingen van het derde leerjaar havo-vwo kiezen een profiel waarmee zij in het vijfde respectievelijk zesde leerjaar hun examen afronden.De leerling heeft in 3 havo, 3 vwo of in 4 vmbo (als leerling van de locatie Potskampstraat of locatie Losser) een keuze gemaakt voor één van onderstaande profielen:

  • Natuur en Techniek (NT)
  • Natuur en Gezondheid (NG)
  • Economie en Maatschappij (EM)
  • Cultuur en Maatschappij (CM)

Een profiel is een samenhangend onderwijsprogramma dat de leerling na het slagen voor het examen doorstroomrechten geeft naar het HBO of de universiteit. Leerlingen die kiezen voor een gymnasiumdiploma kunnen dit diploma binnen elk van de vier profielen behalen.
Een profiel bestaat uit drie delen: het gemeenschappelijk deel (voor elk profiel gelijk), het profieldeel (profielvakken en profielkeuzevak(ken) en het keuze-examenvak.

Per vak heeft de overheid een aantal klokuren - studielasturen geheten - vastgesteld.

De leerlingen en ook de ouders krijgen erg veel informatie en ook ondersteuning van de mentor of de decaan rondom de profielkeuze. Zo gaat de mentor geregeld in gesprek en is er een programma opgesteld die leerlingen doorlopen. Daarnaast is er ook nog een extra informatieavond voor ouders en leerlingen rondom de profielkeuze. Ieder schooljaar, rond april, maken de leerlingen van leerjaar 3 hun definitieve profielkeuze voor leerjaar 4.

Examen

Het examen bestaat uit twee delen:

  • Een centraal examen (CE) met van overheidswege opgestelde opgaven;
  • Een onder verantwoordelijkheid van de school georganiseerd schoolexamen (SE)

    opgebouwd uit, in 4 en 5 havo respectievelijk 4, 5 en 6 vwo, gemaakte toetsen. Het schoolexamen heeft een herkansingsregeling.

De klassen 4 havo en 5 vwo vallen onder de door het Twents Carmel College gehanteerde overgangsnormen waarvan een uitgebreide beschrijving per leerjaar op de website staat. Alle in 4 havo, respectievelijk 5 vwo gemaakte toetsen tellen mee voor de overgang naar 5 havo, respectievelijk 6 vwo. Een deel van die toetsen telt tevens mee voor het schoolexamen.

Alle voor het schoolexamen meetellende toetsen staan voor wat betreft hun inhoud, weging en tijdstip omschreven in het programma van toetsing en afsluiting (PTA). Ook de herkansingsmogelijkheden worden in het PTA genoemd. De toetsing van de schoolexamentoetsen geschiedt volgens het schoolexamenreglement. Dit is een rechtsgeldig document waarin zowel de rechten als de plichten van de leerling en zijn ouders staan omschreven. Een voorbeeld daarvan is hoe zij dienen te handelen bij afwezigheid door ziekte.

De leerling ontvangt het PTA, dat zowel voor het vooreindexamen- als voor het eindexamenjaar geldt en het bijbehorende schoolexamenreglement, aan het begin van 4 havo, respectievelijk 4 vwo. Het heeft dus een looptijd van twee (havo) of drie (vwo) jaar. Van het examenreglement verschijnt jaarlijks een actuele versie. Zowel de leerling als zijn ouders dienen zich op de hoogte te stellen van zowel het PTA als het actuele schoolexamenreglement. Ieder jaar staat vanaf 1 oktober de nieuwste versie op de website. De PTA's voor 2023-2024 zijn hier te vinden.

Doorstroom binnen de school 

Slagingspercentage