Onderwijs op locatie Denekamp

Eerste twee jaar 

Het Twents Carmel College locatie Denekamp is een school voor de eerste twee leerjaren van het vmbo, havo en vwo (atheneum en gymnasium). Ook is het mogelijk om vwo-extra te doen. Wij hebben in Denekamp brugklassen voor het vmbo en voor havo/vwo/vwo-extra. 

Leerjaar 3 en hoger

Vanaf de derde klas gaan leerlingen naar een andere TCC-locatie. Over deze overstap zijn binnen TCC afspraken gemaakt. Vmbo-leerlingen gaan van locatie Denekamp naar de locatie Potskampstraat, een vmbo-locatie die acht profielen van het vmbo aanbiedt. Havo/vwo-leerlingen stappen over naar de locatie aan de Lyceumstraat, samen met de leerlingen van locaties De Thij en Losser. Leerlingen die in leerjaar twee Latijn volgen, gaan verder met het gymnasium (met Grieks en Latijn). Deze intensieve samenwerking tussen de verschillende locaties van het Twents Carmel College garandeert goed onderwijs en doorlopende leerlijnen voor leerlingen. Met doorlopende leerlijnen bedoelen we dat het onderwijs tussen de locaties op elkaar aansluit. De leerlingen missen dus geen lesstof en hoeven ook niets dubbel te doen.

Samen leren kiezen 

Elke leerling is uniek en leert op zijn eigen manier. Daar wil het Twents Carmel College in Denekamp op aansluiten. Daarom werken wij met een flexrooster. Met het flexrooster ontstaat er keuzevrijheid voor leerlingen en is er ruimte voor individuele behoeften en talenten. Maatwerk noemen we dat.

Flexrooster

In een traditioneel rooster staan alle lessen vast: de hele klas is op hetzelfde moment op dezelfde plek. In een flexibel rooster (flexrooster) is dat anders. Een deel van het rooster zal - net als nu - ingevuld worden met klassikale vaklessen. Daaromheen komt ruimte om te kiezen. Zo stelt de leerling wekelijks zijn eigen rooster samen.

Keuzemogelijkheden

Flexibele lessen (flexlessen) zijn er in verschillende soorten en worden begeleid door een (vak)docent of onderwijsassistent:

  • Vakflex
    De leerling volgt een extra vakles. De docent geeft uitleg, herhaalt de lesstof of biedt verdieping aan.
  • Werkflex
    De leerling gaat zelfstandig aan het werk met opdrachten. Dat kan individueel, maar ook in groepjes.
  • Studieflex
    De leerling gaat in stilte aan de slag, bijvoorbeeld om een toets te leren.
  • Talentflex
    De leerling kiest voor een extra activiteit, bijvoorbeeld programmeren, sport of musical.

Kiezen en coachen

Kiezen is lastig. Daarom kijkt de coach van de leerling mee. Tijdens coachingsgesprekken komen welbevinden en de studievoortgang aan bod, waarbij ook wordt besproken wat dit voor de keuzemogelijkheden en planning betekent. Zo kan het verstandig zijn om extra vaklessen te volgen als een leerling moeite heeft met een bepaald vak en is er gelegenheid om alvast voor een toets te leren als er na schooltijd een training of muziekles gepland staat.

Veelgestelde vragen over het flexrooster


Waarom kiest de locatie denekamp voor een flexrooster?

Leerlingen verschillen en daar willen we recht aan doen. Met een flexrooster is er meer ruimte voor individuele keuzes en maatwerk.

wat zijn de lestijden?

Het eerste uur begint om 8.30 uur en het laatste uur is om 15.10 uur afgelopen. Binnen deze tijden dienen leerlingen voor schoolactiviteiten beschikbaar te zijn. De vaklessen beginnen op het tweede uur. Afhankelijk van de keuzes die de leerling maakt, start de lesdag dus om 8.30 of 9.15 uur.

hoeveel flexuren moet mijn kind per week kiezen?

Het aantal te kiezen flexuren verschilt per klas: leerlingen in de B- en VE-klas kiezen minstens 4 flexuren per week. Leerlingen in de KT- en HV-klassen volgen er minstens 6. Per klas worden er 8 flexuren in het rooster opgenomen, waaruit de leerling het aantal te vullen uren kiest. De coach houdt in de gaten of uw kind het minimum aantal uren gekozen en gevolgd heeft.

wie houdt in de gaten of mijn kind verstandig kiest?

De coach van uw kind bespreekt de keuzes met uw zoon of dochter en zal deze waar nodig bijsturen. Ook vakdocenten zullen uw kind adviseren. Daarnaast hechten we veel waarde aan de relatie met ouders; bespreek de keuzes vooral met uw kind en laat het ons weten als u vragen heeft.

komen leerlingen wel tot werken als ze zelfstandig aan de slag mogen?

In alle ruimtes zijn docenten aanwezig die zullen toezien op de werksfeer. Mocht een leerling toch een keer niet tot werken komen, dan wordt dit uur niet afgetekend en diezelfde middag ingehaald.

hoe schrijft mijn zoon/dochter zich voor een flexuur in?

Inschrijven gebeurt via SOMtoday en wordt wekelijks gedaan. Op woensdag en donderdag kunnen leerlingen zich inschrijven voor de flexuren van de week erna. Een leerling kan iedere week andere keuzes maken. Kiest hij/zij voor een talentflex zoals de musical, dan is dit een keuze voor een langere periode.